OBAVIJEST – ISPLATA JEDNOKRATNOG NOVČANOG PRIMANJA RADI UBLAŽAVANJA POSLJEDICA PORASTA CIJENE ENERGENATA – ENERGETSKI DODATAK

IMG-20230214-WA0008

Od 8. travnja 2022., na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, u skladu s Odlukom Vlade RH.
Podsjećamo da su korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva za isplatu jednokratnog novčanog primanja mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata obvezni HZMO-u dostaviti dokaz o netoiznosu mirovine za ožujak 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Dokaz može biti:

  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022. ili
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u netoiznosu.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. lipnja 2022. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.  Tiskanicu možete preuzeti i u nastavku:

Napominjemo da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.
Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u srpnju 2022. i o tome će biti pravodobno informirani.
Više informacija o isplati jednokratnog novčanog primanja dostupno je na poveznici.

https://youtu.be/kxg594TkePE